Lezen met beperking door hersentumor
In sommige gevallen kan het voorkomen dat mensen met een hersentumor niet meer goed kunnen lezen. Dat kan erg vervelend zijn omdat men vaak meer tijd daarvoor krijgt en het een mooie manier van ontspanning is en daarom kan het niet meer kunnen lezen voor mensen een grote handicap zijn. Gelukkig zijn daar tegenwoordig aardig wat oplossingen voor. Van vergrootglazen en e-boeken tot luisterboeken ook wel audioboeken genoemd.
Tips
- Leesliniaal of vergrootglas
- Digitaal lezen. Dit heeft als grote voordeel dat er makkelijk een groter lettertype ingesteld kan worden en je veel boeken met je mee kunt nemen.
- Gesproken luisterboeken
Luisterboeken bij de nationale bibliotheken
De Online Bibliotheek LuisterBieb onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html heeft een heel uitgebreid (bijna 1000) en gevarieerd aanbod aan luister boeken. Waar uw interesse ook naar uitgaat, u vindt het in hun collectie; ontspannende lectuur, jeugdboeken, studielectuur, moderne en klassieke literatuur.
Speciaal voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn, is er ook nog Passend Lezen passendlezen.nl. Hier vind je 45.000 gesproken boeken. Want om te lezen, heb je geen letters nodig.
Omdat deze bibliotheken gesubsidieerd worden, zijn de kosten laag.
Online luister en e-book services.
Er komen steeds meer online services voor e-books en vooral ook luisterboeken. Hier kun je vaak voor een vast bedrag per maand onbeperkt boeken luisteren. Voordeel hiervan is vaak dat je per maand lid kunt worden en opzeggen en het daardoor in tegenstelling van de Openbare bibliotheken gewoon eens voor vrij weinig geld kunt uitproberen, soms zelfs voor een paar weken gratis. Daarnaast zijn deze services geheel via internet vanuit huis te regelen.
Een paar bekende audio-boeken services zijn:
Andere bibliotheken
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de volgende bibliotheken:
CBB, Chistelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden
Telefoon: Vrij 0341-56 54 99
www.cbb.nl
LSB, Bibliotheek Le Sage ten Broek
Telefoon: 024-37 82 626
NLBB, Ned. Luister en Braillebibliotheek
Telefoon: 070-33 81 555
www.nlbb.nl
FNB, Lectuur en Informatie voor mensen met een leeshandicap
Telefoon: Vrij 0486-48 64 86
www.fnb.nl