Alle hersentumor informatie

          

Secundaire hersentumoren, uitzaaiingen/metastasen van kanker

In het hoofd kunnen allerlei soorten gezwellen (= tumoren) voorkomen. In dit stuk gaat het alleen over tumoren die uitgaan van andere weefsels dan de hersenen, ofwel de Secundaire Hersentumor. De metatstasen, of wel uitzaaiingen van een primaire kanker tumor elders in het lichaam.

Secundaire hersentumoren, ofwel hersenmetastasen

secundaire hersentumor metastasen uitzaaiingen van kanker

Een secundaire hersentumor ontstaat door uitzaaiingen van andere tumoren elders in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tumor in de lever, borsten, huid of longen. De kanker verspreidt zich dan via het bloed door het lichaam. In het geval van een secundaire hersentumor stranden de kankercellen in de kleine bloedvaatjes van de hersenen. Deze groeien vervolgens uit tot tumoren die klachten kunnen veroorzaken. Deze tumoren heten ook wel metastasen. Hersenmetastasen komen vaak voor in de laatste levensfase van een patiënt met een ongeneeslijke vorm van kanker.

Een secundaire hersentumor ontstaat door uitzaaiingen van andere tumoren elders in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tumor in de lever, borsten, huid of longen. De kanker verspreidt zich dan via het bloed door het lichaam.In het geval van een secundaire hersentumor stranden de kankercellen in de kleine bloedvaatjes van de hersenen. Deze groeien vervolgens uit tot tumoren die klachten kunnen veroorzaken. Deze tumoren heten ook wel metastasen. Hersenmetastasen komen vaak voor in de laatste levensfase van een patiënt met een ongeneeslijke vorm van kanker.

Uitzaaiingen in de hersenen komen vaak voor

Secundaire hersentumoren komen veel vaker voor dan primaire hersentumoren. Het is zelfs zo dat acht mensen per dag aan een secundaire hersentumor sterven in Nederland. Bij een primaire hersentumor  ligt dit getal op vier per dag. Soms is er maar 1 uitzaaiing in de hersenen en verder nergens anders, maar vaak zijn er meer uitzaaiingen: tweede derde van de patiënten met uitzaaiingen in de hersenen heeft meer dan 1 uitzaaiing. 75% van de patiënten met uitzaaiingen in de hersenen heeft ook ergens anders in het lichaam uitzaaiingen. Gek genoeg wordt er toch minder onderzoek gedaan naar secundaire hersentumoren. Dat is iets wat wij willen veranderen met jouw hulp. Daarom hebben wij specifiek voor deze vorm van kanker een eigen bestemmingsfonds.  Immers: Onderzoek maakt alles beter.

Behandeling secundaire hersentumoren

Bij een secundaire hersentumor is het belangrijk om te weten van welk soort kanker de hersenmetastasen afkomstig zijn. De behandeling stemmen artsen namelijk af op de soort kankercellen. Is er bijvoorbeeld sprake van uitgezaaide borstkanker? Dan is het belangrijk dat de hersenmetastase bestreden wordt met een chemotherapie gericht op borstkanker. Deze chemotherapie kan dan in het gehele lichaam aanslaan, ook in de hersenen.

Meer informatie over een secundaire hersentumor


Pin It