Alle hersentumor informatie

          

Seksualiteit bij een hersentumor

Seksualiteit is intimiteit, je op een heel speciale manier betrokken voelen bij iemand, het beleven van lustgevoelens en het vervullen van een behoefte. Voor veel mensen is seksualiteit een belangrijk aspect van de kwaliteit van leven.

Wie de diagnose kanker krijgt, denkt niet direct aan de gevolgen voor het seksleven. Toch kunnen kanker en de behandelingen grote gevolgen hebben voor de seksualiteit. De behandelingen vergen veel van uw conditie en vaak verdwijnt daarmee de zin en energie om te vrijen. Misschien zijn er lichamelijke veranderingen of hebt u angst en schaamte gevoelens. Ook kan een behandeling invloed hebben op de vruchtbaarheid. Ook hier is met name de huisarts een eerste aanspreekpunt om dit soort zaken mee te bespreken. Seks hoort bij het leven, net als eten en drinken, en is vaak belangrijk in een relatie. Uw huisarts weet en begrijpt dat ook zeker.

De diagnose hersentumor brengt veel angst en onzekerheid met zich mee. Zeker in het begin van de ziekte zal het verwerken van de ziekte en de behandelingen veel tijd en energie kosten. Een operatie en eventuele nabehandelingen maken dat er vaak een verminderde lichamelijke conditie en vermoeidheid ontstaat. De behoefte aan seks is dan meestal sterk verminderd. Vaak is er wel een grotere behoefte aan warmte, intimiteit en tederheid.

Na verloop van tijd echter krijgt de aandoening een plek in uw leven en probeert u uw “gewone” leven weer op te pakken. Seksualiteit hoort daar ook bij. Het kan zijn dat u merkt dat de ziekte invloed heeft op uw seksuele leven. Nu schromen mensen vaak om over hun seksleven te praten, zelfs met hulpverleners. Toch is het belangrijk dat u, als er problemen zijn op dit gebied, dit aangeeft bij uw arts en/of verpleegkundige.

Factoren van invloed op seksbeleving

Problemen op het gebied van seksualiteit kunnen verschillende oorzaken hebben. Op lichamelijk gebied door operatie en / of nabehandelingen en de gevolgen daarvan. Maar ook op psychisch gebied kunnen er factoren zijn die de zin in seks beïnvloeden.

Hoofdpijn, misselijkheid, uitvalsverschijnselen op motorisch of sensorisch gebied en vermoeidheid zijn enkele lichamelijke factoren die invloed kunnen hebben op de beleving van seksualiteit. Op psychisch gebied kunnen twijfels, angst (bijv. voor insulten), een veranderd zelfbeeld of een minderwaardigheidsgevoel invloed hebben op de seksbeleving.

Communicatie met uw partner

Praat hierover met uw partner. Ieder verwerkt alles wat samenhangt met de ziekte op zijn eigen manier. Dit betekent dat de partner toe kan zijn aan vrijen terwijl de patiënt nog niet zo ver is en meer behoefte heeft aan warmte en nabijheid. Dit kan trouwens ook andersom, dat de partner nog niet toe is aan seksueel contact terwijl de patiënt dit wel weer graag zou willen. Communicatie hierover is heel belangrijk.

Adviezen

  • Praat met hulpverleners als u problemen ondervindt op seksueel gebied
  • Laat ruimte voor verdriet en verwerking
  • Verplaats het tijdstip van vrijen als u ’s avonds te moe bent
  • Probeer creatief te zijn in houdingen bij de geslachtsgemeenschap als bepaalde houdingen te vermoeiend zijn

Tips en websites

  • Kanker en seks Website van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) met informatie over kanker en seksualiteit. O.a. over intimiteit en seks, de gevolgen van kanker en de gevolgen van de behandeling van kanker.

  • Kanker.nl / seksualiteit Kanker.nl is een initiatief van KWF Kankerbestrijding en andere partners. Het platform is een unieke combinatie van betrouwbare medische informatie én een sociaal netwerk.

  • Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit De Rutgers Nisso Groep is het kenniscentrum seksualiteit en ondersteunen professionals in hun werk rondom seksualiteit. Zij doen onderzoek, ontwikkelen voorlichtingsprogramma's en hebben een InformatieCentrum.

  • Seksualiteit.nl Seksualiteit.nl is de website voor betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit.

  • Nederlandse Vereniging voor Seksuologie De NVVS is een wetenschappelijke vereniging voor iedereen die zich beroepsmatig bezighoudt met seksuologie.