Helpt cannabis (olie) bij de genezing van kanker of hersentumoren?
Op internet lees je steeds vaker over de genezende werking van cannabis olie. Cannabis is de Latijnse naam voor hennep Dit is een plant die al eeuwen bijzondere belangstelling geniet vanwege de psychische en lichamelijke effecten. Sinds de oudheid wordt het gebruikt als een populair kruidengeneesmiddel met kalmerende, pijnstillende, slaapbevorderende, antidepressieve, misselijkheid onderdrukkende, krampwerende, ontstekingsremmende en eetlustopwekkende eigenschappen.
De bekenste producten van cannabis zijn Marihuana, ookwel Wiet genoemd, en Hasj. Marihuana bevat de gedroogde bloemtoppen en blaadjes van de hennepplant. Hasj is de zuivere hars.
Werkzame bestanddelen cannabis
De zogeheten cannabinoïden Tetrahydrocannabinol (THC) en Canabidiol (CBD) zijn de belangrijkste werkzame bestanddelen van cannabis.
Wetenschappelijk onderzoek
Vanwege de veelzijdige effecten zijn cannabinoïden erg interessant om medisch-wetenschappelijk te onderzoeken. Uit steeds meer studies blijkt dat cannabis soelaas biedt bij tal van klachten en ziektebeelden. Dat was ook al sinds de oudheid bekend, zie hier boven. Echter de hamvraag is: geneest het kanker? Daar is het antwoord vooralsnog op: Nee. Wat doet het dan wel?
Medicinale cannabis: klachtenvermindering
- Vermindering van pijnsensatie bij kanker, multiple sclerose, reumatische artritis en chronische darmontsteking
- Vermindering bij misselijkheid, eetproblemen bij kanker en aids
- Vermindering overgeven als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker en aids
- Vermindering spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose en ruggenmergschade
- Vermindering zenuwpijn, fantoompijn, aangezichtspijn of chronische pijn
- Vermindering tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
- Vermindering van tremor bij patiënten met Parkizon.
- Verminderen van hoofdpijn
- Verminderen van slaapproblemen
- Verminderen van epilepsie bij hersentumorpatienten (lees onderzoek hierover)
Niet bewezen: cannabis geneest kanker
Laboratoriumstudies
Patiëntstudies
Openstaande vragen
Hoewel uit steeds meer laboratoriumstudies blijkt dat cannabis effect heeft op kankercellen, staan er nog vele vragen open. Deze zullen beantwoord moeten worden voordat goed onderzoek bij patiënten mogelijk is.
- Welk cannabisbestanddeel is het meest geschikt? THC, CBD, beide, andere? Natuurlijke of synthetische varianten?
- In welke samenstelling/concentratie?
- Wat is het precieze werkingsmechanisme?
- Welke dosering is optimaal? Wat zijn de neveneffecten bij die hoeveelheid?
- Welke kankersoorten komen in aanmerking?
- Wat is de beste toedieningsvorm (tablet, mondspray, druppels, injectie)? Cannabinoïden zijn moeilijk oplosbaar in water en dringen niet diep in het weefsel door. Dat bemoeilijkt effectieve tumorbestrijding.
- Wat zijn de interacties met andere kankerbehandelingen (zoals chemotherapie)? Zijn er combinaties die het behandelresultaat nog verder verbeteren?
- Wat is de meerwaarde t.o.v. huidige behandelingen?
Er is dus nog veel voorwerk nodig voordat vaststaat hoe cannabis als behandeling in de praktijk kan worden gebracht. Tot die tijd zijn patiëntenstudies lastig op te zetten. Het lijkt misschien eenvoudig om patiënten die zich vrijwillig aanbieden cannabis te geven en een andere patiëntengroep niet en vervolgens de uitkomsten te vergelijken, maar die benadering is weinig wetenschappelijk. Je moet dan voor elke kankersoort meerdere studies opzetten met verschillende cannabisproducten in verschillende toedingsvormen en doseringen. Dat is praktisch onuitvoerbaar, veel te duur en lijkt meer op giswerk dan wetenschappelijk onderzoek.
Succesverhalen
Het internet staat vol verhalen en video’s over kankerpatiënten die tegen alle verwachtingen in zijn genezen door cannabis. Hoe graag wij in zulkesuccesverhalen ook zouden willen geloven, ze zijn oncontroleerbaar en daardoor niet geschikt als bewijs. Uit dergelijke verhalen is onmogelijk vast te stellen of er inderdaad sprake is van genezing en of cannabis daar überhaupt een rol bij speelde. Altijd ontbreken gegevens over de hersentumorsoort, of er al geopereerd is en chemokuur en radiotherapie is ondergaan. Vaak worden verkeerde conclusies getrokken of onjuiste verbanden gelegd. Iemand met een oligodendroglioom die THC olie neemt en na jaar roept THC olie heeft mij genezen, gaat voorbij aan het feit dat een oligodendroglioom met de juiste markers zonder enige vorm van behandeling de patiënt gemiddeld al 10-15 jaar in leven laat. Een genezen kankerpatiënt die cannabis gebruikt, staat dus nooit gelijk aan een kankerpatiënt die dánkzij cannabis is genezen. Bovendien hoor je nooit over de mensen die wel overlijden aan kanker, ondanks cannabis gebruik. Wij zijn dus niet overtuigd van individuele succesverhalen. Goed en gedegen wetenschappelijk onderzoek is en blijft de enige en beste manier om te achterhalen welke behandelingen veilig en effectief zijn.
Advies KWF
Wij kunnen ons geheel vinden in het KWF advies over cannabis.
- KWF heeft geen bezwaar tegen het gebruik van medicinale cannabis ter bestrijding van klachten die samenhangen met kanker(behandeling). Op voorwaarde dat het middel wordt voorgeschreven door een bevoegde arts.
- KWF raadt cannabis(olie) ter behandeling van kanker niet aan. Patiënten die desondanks cannabis (willen) gebruiken, adviseren wij om dit te bespreken met hun arts. Deze kan dan adequaat inspelen op eventuele bijwerkingen en rekening houden met de invloed van cannabis op de voorgeschreven behandeling.
- KWF raadt nadrukkelijk af om cannabis te verkiezen boven een reguliere behandeling.Gebruikers dienen zich goed te realiseren dat de veiligheid van niet-medicinale cannabis(olie) niet te garanderen is. De kwaliteit en samenstelling (percentage en verhouding werkzame bestanddelen) kunnen sterk variëren. Cannabis kan negatieve effecten hebben op het geheugen, de concentratie, het reactievermogen, de waarneming en de coördinatie. Andere ongewenste effecten die kunnen optreden zijn angst, paniek en hartkloppingen.
Regelgeving en beschikbaarheid
- Kanker.nl
- Bureau voor Medicinale Cannabis
- Informatiebrochure voor patiënten
- Bijsluiter medicinale cannabisolie
Informatiebronnen:
- Cancer Research UK (scienceblog.cancerresearchuk.org/2012/07/25/cannabis-cannabinoids-and-cancer-the-evidence-so-far)
- National Cancer Institute (www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdq)
- Voeding&Kankerinfo (www.voedingenkankerinfo.nl/heeft-het-zin-om-wietolie-te-gebruiken-bij-kanker)
- Bureau voor Medicinale Cannabis (www.cannabisbureau.nl)
- International Association for Cannabinoid Medicines (www.cannabis-med.org/index.php?lng=nl)
- International Cannabinoid Research Society (icrs.co)
- Kanker.nl (www.kanker.nl/bibliotheek/medicinale-cannabis/wat-is/7995-medicinale-cannabis)
- Zorginstituut Nederland (www.zorginstituutnederland.nl/)
- Jellinek (www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/cannabis/)
- Trimbos Instituut (assets.trimbos.nl/docs/cfe1a783-08e9-4015-9005-81ad6027d347.pdf)
- Stichting Mediwiet (www.stichtingmediwiet.nl/info/onverdunde-wietolie-en-kanker/)
- Patienten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (pgmcg.nlmcg.nl/gebruik-van-medicinale-cannabis-bij-kanker/)
- Guzmán M, Duarte MJ, Blázquez C, et al. A pilot clinical study of Δ9-tetrahydrocannabinol in patients with recurrent glioblastoma multiforme. British Journal of Cancer. 2006;95(2):197-203. doi:10.1038/sj.bjc.6603236.
- GW Pharmaceuticals https://www.gwpharm.com/about-us/news/gw-pharmaceuticals-achieves-positive-results-phase-2-proof-concept-study-glioma
- A Study of Dexanabinol in Combination With Chemotherapy in Patients With Advanced Tumours. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02423239
- Whiting PF, Wolff RF, Deshpande S, Di Nisio M, Duffy S, Hernandez AV, Keurentjes JC, Lang S, Misso K, Ryder S, Schmidlkofer S, Westwood M, Kleijnen J. Cannabinoids for Medical Use - A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2015;313(24):2456-2473. doi:10.1001/jama.2015.6358
- Hill KP. Medical Marijuana for Treatment of Chronic Pain and Other Medical and Psychiatric Problems - A Clinical Review. JAMA. 2015;313(24):2474-2483. doi:10.1001/jama.2015.6199
- Fowler CJ. Delta(9) -tetrahydrocannabinol and cannabidiol as potential curative agents for cancer: A critical examination of the preclinical literature. Clin Pharmacol Ther. 2015 Jun;97(6):587-96. doi: 10.1002/cpt.84. Epub 2015 May 2.
- NEMO Kennislink (www.nemokennislink.nl/publicaties/cannabis-is-echt-een-moeilijke-rakker)
- Transvaal Apotheek Den Haag www.transvaalapotheek.nl/cannabis-olie-2/
- PubMed (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/)