Alle hersentumor informatie

          

WHO hersentumor classificatie

WHO hersentumoren indelingBegin 2014 heeft Stichting STOPhersentumoren.nl de medische wereldtop op hersentumor gebied naar Nederland gehaald. Tijdens een vierdaags congres in Haarlem werd een groot wereldwijd project gestart dat geleid heeft tot een zeer belangrijke vooruitgang op het gebied van genezing van hersentumoren. De opdracht die ze daarbij kregen was om tot een nieuwe wereldwijde classificatie van hersentumoren te komen met als doel daarmee tot een betere diagnose en behandeling voor hersentumor patiënten te komen..

Historisch werden tot dan toe hersentumoren geclassificeerd en gediagnosticeerd door de manier waarop ze onder de microscoop bekeken (histologie). Echter doordat er op moleculair niveau vele tumormarkers bekend waren, was het tijd voor een morfologische indeling. Dankzij dit initiatief en de bijdrage van onze Nederlandse STOPhersentumoren.nl stichting is daaruit een nieuwe classificatie voort gekomen. Deze was zo goed dat hij in 2016 door het hoogste wereldwijde orgaan op gezondheidsgebied, het WHO - World Health Organization is overgenomen en nu overal ter wereld wordt gebruikt.

De nieuwe 2016 hersentumor classificatie was een bundeling van de kennis van met name de meest vooraanstaande neuro-oncologen en neuropathologen. Deze classificatie omvat het evalueren van beide:

en

  • De histologie (de manier waarop de tumor onder een microscoop kijkt

Ofwel:

WHO 2016 classificatie

De meer specifieke classificatie leidt tot een meer accurate prognose en helpt de behandeling te begeleiden, omdat van sommige behandelingen is aangetoond dat ze beter werken tegen tumoren met bepaalde markers. Er komen nu minder over- of onderbehandelingen voort. Bovendien kunnen patiënten nu veel makkelijker in aanmerking komen voor klinische onderzoeken of andere therapieën die geschikt kunnen zijn voor hun specifieke tumor. Het heeft dus geleidt naar een veel betere diagnose en een behandeling die daar op afgesteld kan worden.

Wat is er nieuw?

De nieuwe classificatie bevat moleculaire informatie die eerder niet was opgenomen. Deze nieuwe entiteiten, varianten en patronen, zoals IDH-wildtype en mutant, helpen een tumor verder te identificeren. Om een indruk te geven, zie het voorbeeld hieronder:

WHO 2016 voorbeeld

Het aanvullende moleculaire detail zorgt voor een meer objectieve, precieze benadering van het classificeren van een tumor. Twee tumoren kunnen er bijvoorbeeld hetzelfde uitzien als ze onder een microscoop worden bekeken, maar wanneer hun genetische samenstelling wordt onderzocht, zijn er duidelijke verschillen in de tumoren.

Nieuwe WHO classificatie

Meer info:

Kijk hier voor de volledige lijst van de 2016 WHO Classifiacite voor tumoren in het centrale zenuwstelsel

Of kijk hier voor een samenvattende publicatie van de 2016 WHO Classificatie.

Klaar voor toekomstige groei

Met deze nieuwe WHO 2016 hersentumor classificatie is een goede basis gelegd voor de toekomst. Aan de hand van nieuwe onderzoeken zal dit tot een nog betere diagnose en persoonlijke behandeling leiden. Er zullen steeds meer moleculaire markers gezocht en gevonden gaan worden zoals bijvoorbeeld te lezen is in ons nieuwsbericht "Nieuwe DNA biomarkers kunnen sleutel zijn bij kanker behandeling

Daarnaast staat er met deze nieuwe classificatie meer mogelijkheden tot automatisering, standaardisering en daarmee versnelling van de hersentumor diagnose open zoals bijvoorbeeld al te lezen is in ons artikel "Zelflerend logeritme voor hersentumor classificatie"

Lees ook: Rol van moleculaire DNA markers bij een hersentumor patiënt

 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It