Alle hersentumor informatie

          

Hersentumor gradaties

Hersentumoren kunnen op verschillende manieren ingedeeld worden zoals te lezen is in ons artikel Wat is een hersentumor? Maar naast de indeling primaire en secundaire hersentumoren en goedaardig en kwaadaardig tumoren is voor de behandeling vooral de wetenschappelijke WHO hersentumoren classificatie van belang. In deze classificatie worden alle hersentumoren verdeeld in vier WHO classificaties. In het artikel hieronder staat deze vorm van gradatie verder beschreven.

De 4 hersentumor gradaties

Al heel lang worden hersentumoren in 4 gradaties ingedeeld, grofweg geeft dit aan hoe kwaadaardig een hersentumors is. Deze gradaties worden internationaal ook vaak met de Romeinse cijfers I, II, III en IV aangeduid. Heel kort door de bocht zou je het volgende over de 4 gradaties van hersentumoren kunnen zeggen.

Hersentumor graad 1 t/m 4 (I, II, III en IV)

Hoe kwaadaardig een hersentumor is, wordt aangegeven in graden:

 • Graad I tumoren zijn meestal goedaardig en komen bijna alleen bij kinderen voor
 • graad II tumoren zijn nog vrij goedaardig en worden ook nog laaggradig genoemd maar kunnen zich vaak na verloop van tijd tot hooggradige graad III en daarna zelfs graad IV ontwikkelen
 • graad III is een hooggradige tumor waarbij een verandering van de celkernen en toename van de groei van de bloedvaten duidelijk waarneembaar wordt en het is daarmee al duidelijke een kwaadaardige tumor die zich verder aan het ontwikkelen is en vroeg of laat vaak een graad IV kunnen worden.
 • graad IV tumoren zijn zeer kwaadaardig. Er is sprake van duidelijke ongeremde celdeling en groei en een tumor die zich snel uitbreid. Toch zijn er mensen die nog heel lang met deze tumor kunnen leven, zeker als de tumor daar goede tumor markers heeft. De bekendste en meest voorkomende tumor is een Glioblastoma Multiforma (GBM)

Aantal hersentumoren naar gradatie

indeling hersentumor diagnoses naar graad 1 2 3 4 classificatie
Bron grafiek: IKNL

Hiernaast een overzicht van het percentage hersentumoren diagnoses bij volwassen naar gradatie 1,2,3 en 4.

Graad 1 hersentumoren komen vooral bij kinderen voor en komt bij volwassenen bijna nooit voor.

Bij het krijgen van de diagnose hersentumoren heeft:
 • ca. 0% van de patiënten graad I
 • ca. 15% van de patiënten graad II
 • ca. 9% van de patiënten graad III
 • ca. 76% van de patiënten graad IV

Gradatie en prognose

De hersentumor gradatie geeft hulp bij het afstemmen van een optimaal individueel behandelplan maar zegt daarnaast ook iets over de gemiddelde overlevingskans. Let daarbij wel op dat het gemiddelden zijn en dat die cijfers bijna niets zeggen over de overlevingskans van een individueel persoon want dat kan om tal van redenen een hele grote afwijking ten opzichte van de gemiddelden zijn.

Percentage overleving in 3 jaar per gradatie

overleving hersentumor na gradatie per jaar na diagnose

Bron grafiek: IKNL

Deze grafiek toont de 3-jaarsoverleving van hersentumoren per stadium/graad.
 • Graad I en II: 1 jaar na de diagnose is 90% van de patiënten nog in leven. Na 3 jaar is dit 70%.
 • Graad III: 1 jaar na de diagnose is 65% van de patiënten nog in leven. Na 3 jaar is dit 32%.
 • Graad IV: 1 jaar na de diagnose is 43% van de patiënten nog in leven. Na 3 jaar is dit 8%.

Wereldwijde WHO-hersentumor classificatie

De World Health Organisation (WHO) hanteert een internationale hersentumor gradatie en classificatie die overal ter wereld gebruikt wordt. Deze is dankzij Stichting STOPhersentumoren.nl zeer diep uitgewerkt waardoor het een wereldwijde leiddraad is voor internationaal hersentumor onderzoek en behandeling. Je lees hier meer over in het artikel "WHO hersentumor classificatie"

Voor meer grafieken en cijfers zie het artikel over hersentumor cijfers


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It