Alle hersentumor informatie

          

Hersentumor symptomen, diagnose en behandeling bij dieren

hersentumor dieren symptomen diagnose behandeling hond katHersentumoren komen ook bij dieren voor. Dit wordt over het algemeen minder snel opgemerkt, maar de meest voorkomende symptomen daarbij zijn:

  • epilepsie(verschijnselen)
  • scheve kopstand
  • zwabberend lopen
  • blindheid

Is hersentumor behandeling bij dieren mogelijk?

Helaas is niet altijd een effectieve behandeling mogelijk. Om te kijken wat er op dat gebied mogelijk is zijn er in hersentumor gespecialiseerde dierenklinieken zoals bijvoorbeeld het Medisch Centrum Voor Dieren in Amsterdam of het Universitaire Dierenziekenhuis in Utrecht. Soms kan met medicatie een nog redelijk maar kort uitstel gegeven worden. Bij bepaalde tumoren die gunstig liggen is soms chirurgie mogelijk. Vaak gevolgd door bestraling. Soms kan de dierenarts besluiten ook alleen voor bestraling kiezen.

Hersentumor diagnose bij dieren

Net als bij mensen wordt de diagnose gesteld op basis van het neurologisch onderzoek en een MRI-scan. Met speciale dieren MRI-scanners (filmpje) kan men op dierengeneeskundige afdelingen die beschikken over diagnostische beeldvorming apparatuur de hersentumor duidelijk zichtbaar maken.

Behandeling van een hersentumor bij dieren

Kunnen hersentumoren behandeld worden? Dat is afhankelijk van de grootte en de locatie van de tumor. Soms kunnen tumoren operatief worden verwijderd of worden bestraald. Soms wordt met medicijnen geprobeerd de druk in het hoofd te verlagen, om zo de symptomen te bestrijden.

De huisarts of veearts weet waar men terecht kan voor de behandeling van een hersentumor bij een dier. Dit kan onder andere bij de afdeling Neurologie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Een onderdeel van de Universiteit van Utrecht

Nazorg en perspectief hersentumor bij dieren

Indien er geen behandeling wordt ingezet of er alleen gekozen kan worden voor een zogenaamde conservatieve (afwachtende) benadering is de gemiddelde overlevingstermijn helaas slechts uit te drukken in weken.

Indien een operatie plaats kan vinden of er gekozen wordt voor bestralen zullen er specifieke adviezen ten aanzien van de nazorg (wondverzorging, beweging, en controles) opgesteld worden.

Risico’s hersentumor behandeling bij dieren

Wanneer gekozen wordt voor een operatie of bestralen zijn er specifieke risico’s afhankelijk van de ligging en het type tumor. Deze worden door de behandelende specialist vooraf met de eigenaar van het dier doorgesproken.

Hersentumoren bij huisdieren

Hoewel een veearts ook met hersentumoren te maken krijgt zien we vooral veel hersentumor diagnoses en zeker ook behandelingen bij honden en katten.


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It