De radioloog bij hersentumor behandeling
Om de omvang, plaats en vermoedelijke aard van een hersentumor vast te stellen word vaak een radioloog erbij betrokken. De radioloog gebuikt daarvoor zijn radiodiagnostische of beeldvormende technieken. De meest gebruikte beeldvormende technieken zijn daarbij de CT-scan en de verschillende MRI-scans. Deze onderzoeken worden uitgevoerd op de afdeling radiologie door de radiodiagnostisch laborant. De uitkomst van deze foto onderzoeken worden vervolgens beoordeeld door de radioloog. De radioloog is gespecialiseerd is in het beoordelen van deze foto's. De radioloog maakt een verlag van zijn bevindingen en stuurt deze informatie over de beoordeling naar de behandelaar, meestal de neuroloog of neurochirurg, die hem om dit onderzoek heeft gevraagd. De behandelende arts bespreekt vervolgend de uitslag met de patiënt. Hoewel de radioloog dus een zeer belangrijke rol heeft bij de diagnose en monitoring van hersentumoren, heeft hij bijna nooit zelf direct contact met een patiënt.
CT-scan
CT-scan is de afkorting voor ComputerTomografie-scan. Een CT-scan van de hersenen geeft globale informatie over de ruimte die een hersentumor inneemt door verdringing van, verplaatsing van, en ingroei in de hersenen. Na toediening van contrastvloeistof, meestal toegediend via een slangetje met naald in het bloedvat in de elleboogsplooi, kunnen sommige hersentumoren aankleuren. Dit zegt de radioloog (en andere dokters) iets over de aard van de hersentumor.
MRI-scan
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Een MRI-scan toont de hersenen in meer detail dan een CT-scan en geeft over het algemeen meer informatie over de hersentumor. Vaak wordt bij verdenking op een afwijking in de hersenen als eerste een CT-scan gemaakt. De reden daarvoor is dat CT-scanners meer beschikbaar zijn. Dit omdat er in een ziekenhuis, vooral ook voor verdere behandeling van tal van andere ziektes veel, vaak ook periodiek terugkomende MRI onderzoeken gedaan moeten worden, waarvan een enkel onderzoek ook nog langer duurt dan een CT-scan. Daarnaast is voor de meeste patiënten een CT-scan veel minder belastend juist omdat zo'n onderzoek minder lang duurt en het apparaat veel minder nauw is dan de tunnel waarin een patient voor een MRI geschoven moet worden.
fMRI
Een fMRI staat voor Functionele MRI-scan. De fMRI is qua basis techniek gebaseerd op de hierboven beschreven MRI-scan. Echter met deze verder uitgebreide technieken kunnen hersenactiviteiten via opkleuring in beeld worden gebracht. Bepaalde handelingen van de patiënt tijdens een fMRI maken dat zijn hersenen een energie signaal afgeven en dat signaal wordt door een fMRI vertaald in een kleur op de foto-opnamen. Door tijdens de fMRI bepaalde door de arts gevraagde handelingen te doen kan worden bepaald of de hersentumor vlak bij een gebied ligt dat daarbij opkleurt en voor essentiële functies als spraak, taalbegrip, bewegen, gevoel enzovoort gebruikt worden. De locatie van deze hersenfunctie gebieden zijn globaal wel bekend maar bij elk mens wat anders. Deze techniek maakt het mogelijk om het op persoonsniveau in kaart te brengen.
Voor meer informatie zie: