Alle hersentumor informatie

          

Terugkeer van de ziekte: recidief

recidief hersentumor kindRecidief is een latijns woord voor terug-vallen. Een recidief is het opnieuw optreden van een ziekte, nadat deze een tijdlang verdwenen leek (in remissie was)

Ook bij kinderen kan een hersentumor goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij hersentumoren spreken we dan vaak in termen laaggradig of hooggradig. Als een tumorest, een residu genoemd, achterblijft na de behandeling kan deze stabiel blijven of opnieuw gaan groeien. Als een tumor groeit noemen we dat progressie. Ook als de behandeling volledig succesvol leek en de tumor voor het oog geheel was verwijderd, kan het toch nog gebeuren dat er op een later tijdstip weer hersentumor groei optreden. Er ontstaat dan een recidief.

Omdat de kans van een recidief zeker aanwezig blijft wordt bij de meeste kinderen daarom ook nog jaren na de behandeling een periodiek MRI onderzoeken uitgevoerd, om bij eventuele nieuwe tumor groei of andere ontwikkelingen tijdig met een behandeling te kunnen starten. Bij laaggradige tumoren (ook wel eens goedaardig genoemd, al is dat lang niet altijd het geval) is die kans op een recidief klein. Er bestaat bij laaggradig glioom soms wel een rest (residu) die jarenlang stabiel kan blijven en waarbij alleen bij progressie verdere behandeling nodig kan zijn.

Bij een recidief zal afhankelijk van de eerdere behandeling en de leeftijd van een kind opnieuw moeten worden afgewogen of operatie, radiotherapie en/of chemotherapie de beste behandeling voor de nieuwe hersentumorgroei is. Een tweede periode radiotherapie is meestal niet mogelijk met uitzondering van de vorm van een verkorte bestraling van de tumor die slechts tijdelijk werkzaam is maar daarbinnen wel verlichtend kan werken. Voor een aantal hersentumor typen zijn er ook in de fase van een recidief nog apart behandelingsprotocollen die dan gevolgd worden.


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It