Alle hersentumor informatie

          

Neurochirurgie, hersentumor operatie

Neurochirurg operatie

Patiënten die klachten en symptomen hebben die passen bij het hebben van een hersentumor komen meestal in eerste instantie bij hun huisarts. Deze kent de symptomen en wanneer hij denkt dat er sprake kan zijn van een hersentumor wordt de patiënt doorverwezen naar het ziekenhuis. Een andere groep patiënten die mogelijk een hersentumor kunnen hebben komen via de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. In het ziekenhuis komen ze in eerste instantie terecht bij de neuroloog. Bij een sterk vermoeden van een hersentumor geeft een CT- of MRI-scan al veel informatie over de tumor: de lokalisatie in de hersenen, de grootte van de tumor en de mate waarin deze tumor ingroeit in de hersenen (infiltratie) of de hersenen verdringt (massawerking). Maar een CT- of MRI-scan geeft geen absolute zekerheid over de aard van de tumor: Is de tumor goed- of kwaadaardig? Uit welke cellen is de tumor ontstaan? De aard van de tumor is bepalend voor de kans op genezing en voor de noodzaak van een eventuele verdere behandeling met radiotherapie of chemotherapie. Om de aard en het van een hersentumor vast te leggen zal de neuroloog de patiënt verwijzen naar de neurochirurg om minstens een klein stukje van de tumor te verwijderen.

De drie redenen dat een patiënt bij een neurochirurg komt voor een hersentumor operatie zijn over het algemeen: het stellen van de diagnose, het bestrijding van klachten of ter behandeling van de tumor.

  • Diagnose: Het best is het om allereerst is het nodig om tumorweefsel te krijgen dat in het laboratorium onder een microscoop onderzocht wordt om de precieze aard van de tumor vast te stellen. De aard van de tumor is veelal zeer bepalend voor de kans op genezing en voor de noodzaak van een eventuele verdere behandeling met radiotherapie, chemotherapie of een combinatie
  • Bestrijding van klachten: De klachten van een hersentumor patiënt worden voor een deel veroorzaakt door groei in de hersenen (infiltratie) en voor een deel door de verdringing van de hersenen (massawerking). Het verwijderen van de tumor of een deel van de tumor geeft vrijwel meteen een vermindering van de massawerking, en kan een snelle verbetering van de klachten veroorzaken
  • Behandeling van de tumor: Bij de meeste hersentumor gevallen is het wenselijk dat de neurochirurg zo veel mogelijk van de tumor, en als het enigszins kan, de hele tumor verwijdert. Een volledige verwijdering is soms niet wenselijk omdat de tumor in de buurt ligt van hersendelen die van levensbelang zijn en niet beschadigd mogen worden. Bij een kwaadaardige hersentumor is een volledige verwijdering van de hersentumor vaak niet goed mogelijk.

Het is in de meeste gevallen nodig om de aard van een hersentumor vast te stellen met een weefseldiagnose. In uitzonderlijke gevallen kan worden volstaan met een radiologische diagnose, bijvoorbeeld als de aard van de hersentumor zeer duidelijk is, of als het nemen van een biopsie te gevaarlijk is, als gevolg van de plaats van de tumor in de hersenen. Bij een meningeoom dicht tegen de schedelbasis of  een oogzenuw is het radiologisch beeld vaak kenmerkend, en brengt een operatie soms teveel risico’s met zich mee. Bij tumoren in de hersenstam kan een biopsie erg gevaarlijk zijn, en zal vaak worden afgezien van een weefseldiagnose. Meestal worden deze patiënten op basis van een combinatie van klachten, symptomen en kenmerkende CT- of MRI-scams zonder operatie direct doorverwezen voor bestraling, chemotherapie of een combinatie van dezen.

Naast een operatie om hersentumor weefsel te verkrijgen, kunnen soms ook andere neurochirurgische operaties noodzakelijk zijn bij hersentumor patiënten.

Meer informatie is te vinden via:

 


Help ons helpen

Doneer nu!

100% voor hersentumor onderzoek.

Doneer

Pin It